Els infinits colors del vi

Article 14/01/2016 a VADEVI, el Diari dels Vins Catalans, per Eva Vicens.

La il·lustradora Marta Arañó pinta quadres amb una tècnica que combina tinta i vi.

Aquest mes de gener s’ha reprès el cicle de Biblioteques amb DO

que enguany ja encara la quarta edició. Un projecte que, a través d’un amplíssim conjunt de propostes, acosta el sector vitivinícola a tot tipus de públic a través de la literatura, la música, la poesia i

altres manifestacions culturals.

La Denominació d’Origen Pla de Bages ha donat el tret de sortida al cicle amb activitats programades a les biblioteques d’Avinyó, Sant Valentí de Navarcles, Sant Fruitós de Bages, l’Ateneu Les Bases de Manresa i la d’Artés. Precisament, aquesta darrera entitat acull com una de les activitats estrella l’exposició “Els

Colors del Vi de la DO Pla de Bages” de Marta Arañó. Quins són els “colors d’un vi”?

Marta Arañó té una o mil respostes per a aquesta pregunta. Ella, amb una experiència de prop de trenta anys com a pintora i il·lustradora, sap diferenciar bé entre els “infinits” tons i gammes d’un vi. De fet, seria més exacte dir que veu evolucionar aquestes gammes sobre una tela. Perquè des de fa un parell d’anys s’ha especialitzat i es dedica exclusivament a pintar amb tinta i vi.

“Tardor”, pintat amb Cabernet Sauvignon de Vilarnau

“El color del vi evoluciona també sobre paper” i ho fa –segons explica Arañó­ en funció d’elements com ara “la varietat amb què s’ha elaborat, la zona on ha crescut, la qualitat, la joventut o la criança a què s’ha sotmès el producte”.

Precisament en aquesta exposició a la biblioteca d’Artés es pot veure com l’artista aplica la tècnica sobre vint­i­cinc quadres que il·lustren i representen els diversos cellers d’aquesta DO. El sistema, segons Arañó, requereix d’un gran treball previ de documentació perquè el que s’acabarà dibuixant sobre la tela ha de ser un “reflex fidel” de la persona, entitat o producte que protagonitza el quadre. “Sempre relaciono el traç amb l’entorn d’on prové el producte amb què pinto o amb el celler amb el que treballo”, explica Arañó.

En el cas dels cellers del Bages, per exemple, l’autora va apropar­ se a les seves instal·lacions, on “em van donar els seus vins més preuats” per a inspirar­se en les creacions i utilitzar­ne el producte en sí per a la seva materialització.

L’autora pinta quadres, però també fa etiquetes per a ampolles de vi, prepara regals especials per a nuvis… “Estic oberta a tot el que tingui a veure amb el vi com a element pictòric”. A més, també fa pintura en directe, oferint l’oportunitat de veure com traça les pintures al moment. I, mentre fa balanç dels seus primers mesos com a “pintora de vins” i conta fins a 30 activitats realitzades en el darrer any, ja es planteja nous reptes: “m’agradaria fer quadres de gran format, d’1 metre x 1 metre”. Coneixent la seva empenta, no hi ha dubte que ben aviat serà una realitat.

Altres notícies d'interès